İlk alışverişe özel %10 İndirim kısa süreliğine aktiftir. Kampanya kullanım kodu Merhaba10
Suncularda Microsoft’un Remote Desktop – Uzak Masaüstü Protokolünü (RDP) ve onu nasıl kullanacağınızı bu yazımızda derinlemesine inceliyoruz. Ayrıca en güvenilir alternatif RDP araçlarını öneriyoruz.
Windows Uzak Masaüstü Bağlantısı aracı, kullanıcılara uzaktaki bir Windows PC veya sunucuya internet üzerinden veya yerel bir ağ üzerinden bağlanabilmelerini sağlar ve o cihazlarda yüklü olan araçlara ve yazılımlara tam erişim elde etmelerini mümkün kılar. Bu araç, Microsoft’un kendi Uzak Masaüstü Protokolü (Remote Desktop Protocol, kısaca RDP) ile mümkün kılınmıştır.
Tüm Windows PC’ler ve sunucular, başka bir Windows cihazına bağlanmak için RDP kullanabilir, ancak yalnızca belirli Windows sürümleri RDP bağlantılarına izin verir. Bu patentli protokol, Linux ve diğer platformlarda yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı Virtual Network Computing (VNC) ‘e rakip bir protokoldür.
Uzak Masaüstü Protokolü uzaktaki kullanıcıların Windows’u başka bir konumdaki bir aygıtta görmesine ve kullanmasına olanak tanır. Klavyeniz ve fareniz gibi önemli çevre birimleri, remote makineyle paylaşılır ve adeta o bilgisayarın ya da makinenin önüne oturmuş gibi kullanmanıza ve kontrol etmenize olanak tanır.
RDP bağlantılarının çalışması için, iki bileşene ihtiyacınız vardır – bir RDP sunucusu ve bir RDP istemcisidir. Tipik bir RDP sunucusu, bağlandığınız ve kontrol edeceğiniz Windows PC’ye veya sunucuya denir. İstemci ise sunucuyu kontrol ettiğiniz bir RDP istemci uygulaması yüklü olan PC veya mobil cihazdır. Microsoft, Linux ve diğer platformlar için çeşitli üçüncü taraf seçenekleriyle, macOS, Android ve iOS için Windows kendi istemcisini sunar.
RDP yalnızca Windows protokolüdür ve yalnızca Windows PC’leri ve de bunu destekleyen Windows Server kurulumları ile RDP kullanarak uzaktan bağlantı kurabilirsiniz. Windows’un tüm sürümleri bunu sağlamaz; örneğin, Windows 10 Home, diğer Windows Remote Masaüstlerine bağlanmak için istemci olarak kullanılabilir, ancak tam tersi olarak değil.
Uzak masaüstünün etkin olduğu Windows bilgisayarlarla tek bir bağlantı kurabilirsiniz. Birden çok kullanıcıyı aynı anda bağlamak için, Uzak Masaüstü Services (RDS) bileşeninin yüklü ve etkin olduğu bir Windows sunucusuna ihtiyacınız olacaktır.
Uzak bir konumdan güvenli bir kurumsal ağa RDP bağlantıları kurmak isterseniz, uygun bir Windows Server yüklemesi yapılmış ve yapılandırılmış Uzak Masaüstü Ağ Geçidi hizmetine de ihtiyacınız olacaktır. Bu ayrıca, dahili bir sanal özel ağ (VPN) ihtiyacının yerini alarak daha fazla güvenlik sunar.
Başka bir Windows PC veya sunucuya bağlanmak amacıyla RDP kullanmak için önce bu işlemi uzaktaki sunucuda veya PC’de etkinleştirmeniz gerekir. Neyse ki, Windows’u Uzak Masaüstü’nü etkinleştirecek şekilde yapılandırmak oldukça basit bir işlemdir.
Windows PC’lerde Uzak Masaüstü’nü etkinleştirmek için:
Her türlü uzak masaüstü çözümü, potansiyel olarak kötüye kullanılabilecek bir sistem açığı yaratır. RDP de farklı değildir ve RDP bağlantı noktası (3389 numaralı port) geniş kitlelerce bilinmektedir ve düzenli olarak istismarlara karşı taranır. Windows Uzak Masaüstü’nü internet üzerinden kullanmayı planlıyorsanız, güvenliği sağlamak için bir stratejiye ihtiyacınız vardır.
Kurumsal kullanıcılar, bir RDP sunucusuna bağlanmanın güvenli bir yolunu sağlamak için Uzak Masaüstü Ağ Geçitlerini kullanabilir, ancak standart Windows kullanıcılarının bu lüksü yoktur. Bunun yerine, güvenli RDP bağlantıları oluşturmak için bazı pratik çözümler kullanmaları gerekir. Güvenli bir RDP bağlantısı kurmak için bazı ipuçları şunlardır:
Tüm Windows PC ve Windows Sunucularında, varsayılan kurulumun bir parçası olarak Uzak Masaüstü Bağlantısı aracı bulunur. Windows 7 ve 8 gibi eski Windows sürümleri de dahildir. Başka bir Windows PC kullanarak bir Windows Uzak Masaüstüne bağlanmak istiyorsanız, bu aracı kullanabilirsiniz.
Yerel ağınızdaki başka bir PC’ye bağlanıyorsanız,önce yerel IP adresini veya host(ana bilgisayar) ismini bulmanız gerekecektir. Bunu Windows Ayarları > Ağ ve İnternet > Ağ özelliklerinizi görüntüleyin adımlarını tıklayarak, ana bilgisayar adı ve yerel IP adresi de dahil olmak üzere Uzak Masaüstü Bilgisayarınız hakkındaki bilgileri görüntülemek için yapabilirsiniz.
Riskleri kabul ediyorsanız ve Internet üzerinden bir Windows Uzak Masaüstü’ne bağlanıyorsanız, İnternet bağlantınız için ISP tarafından verilen IP adresini bilmeniz gerekir. “IP adresim nedir” aracımızı kullanarak kolayca öğrenebilirsiniz.. Güvenli kurumsal ağlar için RD ağ geçidi adresini de bilmeniz gerekir.
Başka bir Windows PC veya sunucusundaki bir Windows Uzak Masaüstüne bağlanmak için:
Uzak Masaüstü Bağlantısı ile aynı ağa veya İnternet’e bağlı olan ve Windows çalıştıran başka bir bilgisayardan Windows çalıştıran bir bilgisayara(sanal sunucu vb.) bağlanabilirsiniz. Örneğin, iş yerindeki bilgisayarınızın tüm programları, dosyaları ve ağ kaynaklarını evinizdeki bilgisayarınızdan kullanabilirsiniz ve bunun iş yerindeki bilgisayarınızın karşısında oturmaktan bir farkı yoktur.
Çalışmak istediğiniz bilgisayarda Uzak Masaüstü’nü başlatmak için:
Daha sonraki ekranda Kullanıcı Adı ve Şifre yazarak sunucuya erişim sağlayabilirsiniz.
Bu makaledeki bilginin uygulandığı işletim sistemi: Windows 7 ve Üst İşletim Sistemlerdede Kullanabilirsiniz
Şimdi Windows 8 Ve Üzeri Windows İşletim Sistemlerinde Kullanabileceğimiz Bir Alternatif Var. Edinmek İçin Microsoft Store Giriyoruz
Bu Linkten Erişebilirsiniz Link
2.Aşama Uygulamayı Bilgisiyarımıza Kurduktan Sonra Bağlantımızı Nasıl Sağlayacağız ?
Uygulamayı Açtık Sırada Bağlantı Sağlama Kısmı Var
Sağ Üst Kısımda Bulunan + Add Butonuna Tıklıyoruz Açılan Menüden PCs Seçiyoruz
Şimdi Resimde Kırmızı İle İşaretlenmiş İp Adresini Yazıyoruz Örnek 192.192.1.1 Yazdıktan Sonra Sürekli Her Sunucyu Girişte Giriş Bilgileri İstememesi İçin Kaydedeceğiz.
User Account Yazınsının Sağ Tarafında Buluanan Artı İşaretine Tıklıyoruz Tıkladıktan Sonra Yeni Bir Pencere Açılıyor
Buraya Sunucu Kullanıcı Adı Genelde (Administrator) Olur Giriyoruz Ve Password Kısmına Sunucu Şifrenizi Girdikten Sonra
Save Tuşuna Basıyoruz Ve Kaydediyoruz Bu Sayede Artık Her Sunucu Girişte Giriş Bilgilerimizi İstemeyecek.
Son Olarak Sunucuza Bir Ad Vermek İsterseniz Buraya Girebilirsiniz Eğer Boş Bırakırsanız Sunucun IP Adresi Gözükür
Ve Bitti Artık Tek Tıklama İle Sunucuna Bağlantı Sağlayabilirsiniz
Bağlanmak İçin Tıkladığınızda Böyle Bir Yazı Gelecektir Eğer Kutucuğa Tıklarsanız Diğer Bağlantılarınızda Bu Yazı Çıkmayacaktır
Endişlenmeyin Ve Connect Anyway Basabilirsiniz Eğer Bilgileri Doğru Girdiyseniz Bağlantı Sağlanacaktır.
Adım 1: RDP programının indirilmesi
Mac’te, varsayılan olarak hiçbir RDP programı yoktur. Resmi Microsoft RDP programını Mac App Store’dan indirmeniz gerekiyor. App Store’u açın ve “RDP” için arama yapın. “Microsoft Uzak Masaüstü” sonucunu tıklatmalısın. Aşağıdaki programı indirin:
İndirildiğinde Launchpad veya Finder’dan açın.
Adım 2: Sunucuya bağlanma
Menüden “Yeni”yi tıklayarak bir sunucu ekleyebilirsiniz. Bu işlem sizden bir takım bilgiler isteyecektir:
IIS Server 1
).serv1.techzen.com
).Administrator
).Artık pencereyi kapatabilirsiniz. Herhangi bir şeyi manuel olarak saklamaya gerek yoktur. Sunucuya bağlanmak için bağlantı adını çift tıklamanız yeterlidir. Bağlantılı bir tam ekran pencere sunulacaktır.
Çünkü birçok farklı Linux dağıtımı mevcuttur, kişisel tercihinize bağlı olarak kendi RDP istemcinizi seçmeniz gerekir. Önerebileceğimiz popüler programlar aşağıda listelenmiştir:
Bu programların her biri için kullanılışı farklı olduğundan kullanım talimatları için lütfen kullanım kılavuzlarına bakınız.
Microsoft, MacOS için kendi Uzak Masaüstü uygulamasını App Store’dan sunmaktadır ve kolaylıkla yüklenebilir. Microsoft Uzak Masaüstü uygulamasının arayüzü, mobil kullanıcılar için Microsoft tarafından sunulan iOS ve Android istemcilerine benzer, bu nedenle aşağıdaki adımların çoğu bu platformlarda da benzer olacaktır.
MacOS’ta Microsoft Uzak Masaüstü uygulamasını kullanarak bir Windows Uzak Masaüstüne bağlanmak için:
Daha önce de belirttiğimiz gibi, RDP bağlantıları genellikle bir Windows öğesi gerektirir ve üçüncü taraf RDP sunucuları örneğin, xrdp Linux gibi platformlar için mevcut olsa bile, bunlar genellikle VNC gibi uzak bağlantı araçlarından daha az tercih edilir.
Ücretsiz uzaktan masaüstü araçları gibi bazı alternatifler ve aynı zamanda ücretli seçenekler mevcut olsa da, uzaktaki bir bilgisayarı veya sunucuyu görüntülemek ve denetlemek için diğer protokolleri kullanın. Tüm büyük platformlarda kullanılabilecek, uzaktan bağlantılar için en iyi alternatif araçlardan bazıları şunlardır:
Uzaktaki bir bilgisayara bağlanmak için RDP, VNC veya başka bir uzak masaüstü protokolü kullanmak aslında önemli değildir. Sorunsuz bir deneyim yaşamak asıl önemli olandır ve çoğu Windows kullanıcısı için RDP’yi Windows Uzak Masaüstü Bağlantısı aracıyla deneyimlemek, uzaktan çalışma için en basit ve en sorunsuz deneyimi sunacaktır.
Bu öneri onun mutlaka en iyi seçenek olduğu anlamına gelmemekte. TeamViewer ve benzeri diğer ücretsiz uzak masaüstü araçlarının kurulumu ve kullanımı da oldukça kolaydır. SolarWinds Dameware kurumsal kullanıcılar için, özellikle birden çok istemci için mükemmel bir opsiyondur.
Peki sizin en sevdiğiniz uzak masaüstü aracı hangisi? Aşağıdaki yorumlarda deneyimlerinizi bizimle paylaşın.